RoTi MaYaT

 

::BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM::

Baca tajuk seperti menggerunkan. Tapi sebenarnya xde kaitan langsung dengan mayat pun. Sama la macam biskut mayat. Xde kaitan pon dengan mayat tapi disebabkan rasanya yang kosong, ia digelar sebegitu.

Kali ni nak post resepi pula. Pertama kali.  Sebelum ni tulis pasal laen2 je.

Ok. Terus masuk tajuk.

Roti mayat ni biasanya kami buat kalo  de kuah2 lauk semalam yang berlebihan. Jadi untuk mengelakkan berlakunya pembaziran, roti ni dibuat kerana ia memang sesuai dimakan bersama. Sangat mudah tapi ambil masa jugak nak siapkan.

Bahan2 (ikut sukatan 12 org):

  • tepung gandum 1kg
  • minyak masak setengah cawan (agak2 je)
  • garam secukup rasa
  • air panas

 

cara:

  1. gaul rata tepug, garam dan minyak.
  2. masukkan air panas sikit2 dan uli sehingga menjadi doh.
  3. bulatkan doh kecil2 sebesar genggaman.
  4. leperkan doh2 kecil tadi, tapi jgn terlalu leper. lebih kurang sama saiz dengan lempeng tebal.
  5. goreng dalam minyak yang banyak.
  6. boleh hidang dan siap dimakan.

 

Biasanya saya akan uli dan bulatkan kecil2. Kemudian adik2 saya yang akan meleper dan menggoreng. Kerja menjadi mudah jika dibuat bersama.

Sungguh mudah, selamat mencuba.

 

– كلوا واشربوا ولا تسرفوا –

 

seksyen 19, shah alam

14 zulhijjah 1431

1:12pm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s